Lapostető rétegrend

Milyen rétegek és rétegrendek vannak?

 

Ha lapostetős házat szeretnénk, vagy a meglévőt javíttatni, fontos tisztában lenni a rétegrendekkel.

Különböző lapostetők kivitelezése különböző rétegrendű szigetelés alkalmazását teszi szükségessé. A megfelelő védelem kialakításához többrétegű vízszigetelés szükséges. 

A rétegrend lehet:

  • egyenes
  • fordított
A rétegek lehetnek a következők:

 

                                                   

Födémszerkezet

A födémszerkezet felülről zárja le az épületet. A lapostető födémszerkezet a lentebb felsorolt rétegek tartóelemeként szolgál. Lehet betonból, trapézlemezből és fából is.

– Alapozó bevonat

A födémszerkezetre viszik fel a ragasztott tetőszigetelő rendszereknél az alapozó bevonatot, ami egy hidegen folyékony bitumenes megoldás, vagy egy bitumenes emulzió. A port köti meg, így jobb tapadást tud biztosítani a födémszerkezet és a ráfektetett szigetelőrétegek között.

– Elválasztó réteg

Nem minden födémszerkezetnél lehet a tetőszigetelő rendszert közvetlenül ragasztani, vagy nem megengedett. Főképp fa födémszerkezet esetében kell a biztonsági szempontokat figyelembe venni, és emiatt kiegészítő elválasztó réteget beépíteni. Ez az elválasztó réteg védi a födémet a lefektetés folyamán használt nyílt lángtól, valamint ki is egyenlíti a mechanikai feszültségátviteleket. A lemez nyújthatósága és mechanikai szilárdsága igen magas, a szegszár szakadása megoldott. Gazdaságos megoldás, mivel rövid a fektetési ideje és nagyobb a tekercshossza.

– Párazáró

Megakadályozza a páradiffúziót, és ezáltal épületszerkezetek átnedvesedését.

– Hőszigetelő réteg

A szoba hőmérsékletét állandó hőfokon tartja, télen minimalizálja, a hőveszteséget.

– A vízszigetelés első rétege

Jó, ha kiváló a hidegtűrésük és magas a hőállóságuk, így a szélsőséges körülmények között is megbízhatóan helyt tudnak állni, akár több évtizeden keresztül is. Ha az első vízszigetelő réteg hőérzékeny aljzatra kerül, a forró ragasztás nem megoldható. Ebben az esetben a hidegen öntapadó vízszigetelő lemez lehet a megfelelő.

– A vízszigetelés zárórétege

Ez a legfelső réteg, melynek a széllel és más időjárási viszontagságokkal folyamatosan, szünet nélkül szembe kell néznie. Jó, ha kiemelkedő öregedésálló képességgel rendelkezik, természetesen jó, ha magas minőségű és rövid fektetési idejű. Valamint, ha a tűzvédelmi követelmények a láng használatát nem engedélyezik, a hidegen öntapadó lemez nyújt segítséget.

A műanyag tetőszigetelő lemezek elsődlegesen a könnyűszerkezetes tetők esetében lehet jó megoldás.

– Járó- és védőréteg

Figyelembe véve a statikai adottságokat, dönthetünk a tetőfelület kihasználásáról. Lehet zöld tetőnk is, így az épület optikai, ökológiai és építészeti perspektívából is tartalmasabbá válik. Esetleg a járható tető is felmerülhet, ehhez kiegészítő védőlemezt kell beépíteni. Mind a két mód vízszigetelő rétegek kiegészítő alkalmazását jelenti, ez védi a hőmérsékleti hatásoktól és az UV sugárzástól is.