Lapostető vízszigetelés

Épületek kivitelezése során elsődleges a csapadékvíz és a talajvíz elleni védelem kiépítése

 

A megfelelő lapostető vízszigetelés és víz elvezetési rendszer kialakítása. Vízszigetelés kivitelezésnek nevezzük azokat a szigetelési technológiákat együttesen, melyek a csapadékvíz, és talajban lévő vizek behatolásaitól védik meg az épületszerkezetet. A hibátlan lapostető vízszigetelés a műszakilag korrekten megtervezett és kivitelezett szigetelés rétegrend, a jól megválasztott szigetelő anyagok, a minőségi munka és gazdaságosan végzett lapostető szigetelés kivitelezés együttese.

A megfeleő lapostető vízszigetelés a szigetelés helyes tervezésével, hőtechnikai számításokkal indul. Sok esetben a megfelelő lapostető vízszigetelés feltétele a kifogástalan hőszigetelés, tehát optimális vastagságú hőszigetelő lemezek alkalmazása, mivel párakicsapódáshoz, ezáltal nedvesedéshez vezethet egy rossz vagy nemlétező szigetelés.

Különböző fejlett lapostető szigetelési technológiák vannak az épületszerkezetekből a csapadékvíz és talajvíz kizárására.

Léteznek: 

  • bitumenes lemezek
  • PVC vízszigetelő lemezek.

A bitumenes lemezek különböző hordozóbetétes és különböző vastagságú változatai, ezzel egy épület vízszigetelésének teljes rendszerére igazán korszerű eredményt szolgáltat.

Ma már a korszerű lemezekkel szélsőséges időjárási viszonyoktól eltekintve minden évszakban lehetséges vízszigetelő munkák folytatása.
A bitumenes lapostető szigetelés előnye az, hogy szinte mindig két rétegben kerül használatra. A lemezek teljes felületen kerülnek lehegesztésre, ezáltal igen csekély a lehetősége, hogy a rossz kivitelezésnek.

A PVC szigetelő lemezeknek vannak különböző hordozó betétes változatai, mint üvegfátyol és poliészter, ezek sokoldalú felhasználást tesznek lehetővé. Előnye PVC szigetelésnek, hogy már a minimális, 1%-os lejtéssel rendelkező lapostetők vízszigetelése is kivitelezhető. Nagy többségében könnyűszerkezetes épületek lapos tetőinek és ferdetetőinek vízszigetelése esetén alkalmazzuk a PVC-t. Másik előnye a szigetelő tekercsek nagyobb mérete, így az önjáró hegesztő készülék a szigetelő produktív munkavégzését teszi lehetővé. Fontos tényező, hogy a bitumenes vízszigeteléssel készült, ezeréves, elhasználódott kis lejtésű lapostetők helyrehozatala esetén is remek megoldás, de elválasztó réteg, u.n. geotextília beépítése szükséges. És még mindig van egy előnye, mégpedig a gyökérálló tulajdonsága. Emiatt zöld tető szigetelés megvalósítására is remekül alkalmazható.

A bitumenes és a PVC tetőszigetelési technológia egyenes rétegrend esetén lehetőséget kínál hőszigetelés beépítésére a vízszigetelő lemezek alá. Fordított rétegrend főképpen bitumenes vízszigetelések esetén alkalmazandó, ebben az esetben a vízszigetelő lemezek fölé kerül beépítésre a hőszigetelés, mely megóvja a különböző fizikai behatásoktól is a vízszigetelő réteget. 

A lapostető szigetelés házilag sok embert foglalkoztat, mivel megtakarítható vele a fűtésszámla jelentős része, de nem érdemes megfelelő szaktudás nélkül nekiállni. Olvassa el az erről szóló bejegyzésünket is ide kattintva!