Lapostetős házak előnyei

Mindent a lapostetőkről

Tudni kell, hogy vannak:

  • teherhordó
  • nem teherhordó lapostetők
  • illetve léteznek zöldtetők (zöldtető az a növényzettel borított födém, ahol a kertészeti és a szigetelési rétegek szerves egységet alkotnak).

A legolcsóbbak és a leggyorsabban elkészülők a nem terhelhető lapostetők. Ezek csak kinézetben térnek el a hagyományos tetőktől, itt nem cserép, hanem gumilemez szigetelés biztosítja a vízzárást, mely alatt polisztirol szigetelést helyeznek el.

A terhelhető lapostetők emberi tartózkodásra alkalmasak. Csak dézsás növényeket és egyéb kis zöld területeket alakítanak ki rajta, ezt nem nevezzük zöld tetőnek.

Ezek a tetőfajták a legnépszerűbbek a családiházak tekintetében. A terhelhető lapostető minimális plusz költséget jelent csak, ha a födémszerkezet alkalmas a megnövekedett terhek viselésére.

A Zöld tetőknek két fajtáját különböztetjük meg:

  • Extenzív
  • Intenzív

Az extenzív zöldtetők rétegvastagsága 5-10 cm. A tetőn utakat alakíthatunk ki, viszont csak ezek szolgálhatják a tartózkodásunkat. Egy kis grillhelyet is ki lehet alakítani, esetleg egy kis napozó részt. A cél a zöld lapostetőknél, hogy hangulatosabbá, természetközelivé tegyük a lakóhelyünket. Olyan növényeket kell telepítenünk, melyek nem igényelnek különösebb gondoskodást, jól tűrik a szárazságot, a napfényt és ellenállóak. Leginkább a varjúhájfélék vagy pozsgás növényfajok jöhetnek szszóba. A zöld lapostetők vékony, növényekkel benőtt talajrétege az eróziós hatásoknak ellenáll.

Az intenzív zöldtetők, másnéven tetőkerteknek is nevezik. Rétegvastagsága minimum 30 cm. A tető statikai terhelhetősége határpozza meg a rétegvastagságot. Ezeken a lapostetőkön szinte minden dísz- és haszonnövény ültethető, így telepíthetünk évelőket, fűféléket, akár már kisebb fákat is. Azonban fontos tudni, hogy a tetőn nagyobb a hőingadozás, az UV-sugárzás, a por- és levegőszennyeződés, illetve a szélterhelés, ezért strapabíró növényeket érdemes ültetni. Az intenzív kertes lapostetők folyamatos emberi tartózkodásra, pihenésre alkalmasak, a nagyobb terhelhetőség miatt gondolkodhatunk nagyméretű virágedényekben, tavakban, játszóterekben, padokban. Ezeket az intenzív kertes lapostetőket viszont csak 10° lejtés alatt alakíthatjuk ki, mert a nagyobb rétegvastagság miatt az erózió veszélye is nagyobb.

A zöldtető az épület klímájára is nagyon kedvező hatással van, mind hőszigetelési tekintetben, mind páratartalomban.

És, hogy mennyibe kerül egy zöld tető?

Az intenzív zöldtető olyan 25-30 ezer forint/nm költségtől indul és határ a csillagos ég.

Az extenzív zöld tető egy megfizethető megoldás még családi házak esetében is. Ha az épület a megnövekedett terhet képes elviselni megerősítés nélkül, akkor: 12-16 ezer forint/nm a költsége. Ebben benne van az extra szigetelés és a kertészeti munkák is.

Lapostető terasz:

Lapostető használható teraszként is, ha a tető statikai terhelhetősége ezt lehetővé teszi. Lapostetőknél vannak:

  • terhelhető
  • nem terhelhetők.

Természetesen a nem terhelhetőket nem célszerű teraszként használni, azért valamennyire lépésállóak ezek a fajta lapostetők is. Az elsődleges szempont a biztonság, így csak javítási, ellenőrzési céllal szabad ezeken a nem teherhordó lapostetőkön tartózkodni, ebben az esetben is csak szakember teheti ezt meg.

A teherhordó lapostetők esetében már más a helyzet, ezek alkalmasak az ott tartózkodásra. Ha pedig már ott tartózkodunk, akkor megjöhet az igény a zöldtetőkre. Attól, hogy felviszünk pár növényt, dézsát még nem nevezhetjük tetőnket zöldtetőnek.

A zöldtetők között is kettőt különböztetünk meg:

  • extenzív: különböző utak vannak kialakítva a közlekedéshez, kinti grillezéshez, pihenéshez, és csak ezeken a részeken tartózkodhatunk. Telepíthetünk igénytelen növényeket is. Fő, hogy jól bírják a folyamatos , tűző napfényt, esetleges kevés csapadékot, nagy szelet és nem igényelnek különösebb gondoskodást. Árnyékkedvelő növények enmigazán jöhetnek szóba.
  • Intenzív: ez már lehet igazi buja dzsungel. Akár fákat is ültethetünk, gyermekünknek játszóteret. Azért ide is strapabíró növényeket kell telepítenünk, és hasznos ha nem kell velük foglalkozni különösebben.

Ha lapostető ár  érdekli, minden esetben kérjen árajánlatot, de a legolcsóbb lapostető a nem teherhordó, utána a teherbíró és utána jönnek a zöldkertes lapostetők, ahol az árban határ a csillagos ég.

 Lapostető készítése házilag sok mindenkit érdekel az anyagi rész csökkentése miatt, de sok szempontot kell szem előtt tartani. nem biztos, hogy tényleg megéri szakember nélkül nekiállni.